Wie ik ben en waarom ik dit doe

‘Ik had liever jou betaald dan mijn psycholoog.’

Een vriendin gaf hiermee de duw die ik nodig had voor een extreme carrière switch.

Waarom extreem?

Ik ben een chemisch technoloog, afgestudeerd aan de Technische Universiteit in Delft. Vervolgens heb ik voor een wetenschappelijke onderzoeks- en kennisorganisatie (TNO) gewerkt, alsook voor verschillende ingenieursbureaus. Natuurkunde, scheikunde, grafieken en kwadratische functies waren mijn taal en bijbel. Maar tegelijkertijd gebeurde er wat anders.

Van jongs af werd ik door vrienden en kennissen geconsulteerd voor relatieadvies. En het werd steeds meer. Ook werd ik steeds beter. Ik wist snel tot de kern van het probleem te duiken en adviezen te geven die werkten. Ook ervaarde ik de resultaten van mijn bijdrage. Koppels vonden elkaar weer. Hun netto-geluk was toegenomen. Mijn voldoening was immens.

En toch, toen mij herhaaldelijk werd gevraagd,

‘Waarom doe je geen relatiecoaching?’

‘Mag mijn vriendin je bellen, ze zit ook met vragen over haar relatie?’, was mijn reactie:

‘Ik ben een ingenieur, geen coach.’

Maar, naarmate we ouder worden, naarmate we meer over onszelf leren kennen. De opmerking van mijn goede vriendin was de druppel.

Mijn waarde als mens is mijn waarde voor mijn medemens. Ik doe dit door koppels te helpen geluk te wedervinden in hun relaties. Of minimaal helderheid te bieden over wat er aan de hand is.

Ik heb nu een afgeronde HBO opleiding coaching en relatietherapie achter rug. Eerst dacht ik dat mijn natuurwetenschappelijke achtergrond een barrière zou zijn. Maar blijkt nu een kracht. Ik heb geleerd de objectiviteit van het wetenschappelijke te combineren met de subjectiviteit van de menselijke natuur. Dit is mijn meerwaarde: ik gebruik wetenschappelijke methodieken om achter het ware denken en handelen te komen. Omdat mensen uniek zijn gebruik ik elementen uit therapeutische methoden, zoals bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, emotionally focussed therapy (EFT) en Transactionele Analyse (TA-therapie) om tot een coachingsmethode te komen die het beste bij jou of jullie past.

Soms, in relaties, verliezen mensen elkaar terwijl ze van elkaar houden. Echter, onhandige (vaak onbewuste) relatiemechanismen en verkeerde communicatie beletten ze tot elkaar te komen. In dit labyrint zien en horen ze elkaar niet meer. De muren van het doolhof beletten ze elkaar weer te zien zoals ze elkaar zagen. Om die persoon te zien op wie ze verliefd geworden zijn. Ik haal de muren weg zodat jullie elkaar in het licht wedervinden.