Relatiecoaching

Opgeven of doorgaan?

In het begin van een relatie, de welbekende “honeymoon”-periode, gaat het meestal goed. Je bent verliefd en jouw partner is nog een mysterie. Wanneer je verliefd bent gaat alles vanzelf en gemakkelijk. Vaak, wanneer je in een relatiedip zit, en alles zo moeilijk gaat, denk je vaak terug aan het begin. Toen je geen moeite hoefde te doen. De uitdagingen beginnen wanneer de verliefdheid voorbij is. Deze worden groter wanneer grote veranderingen plaatsvinden, zoals samenwonen, trouwen of kinderen krijgen. De romantiek raakt als een fluistering in de storm van de dagelijkse sleur verloren. Soms lijkt het alsof de relatie als een fijn zand door de vingers glipt, ongeacht hoe goed of voorzichtig je de handen sluit. Jullie verliezen elkaar in het doolhof van oneindige ruzies of irritaties. Je denkt dan: “Opgeven of doorgaan?”

Relatiecoaching is geen belofte dat jullie bij elkaar blijven. We onderzoeken samen of er genoeg brandstif in de tank is om bij elkaar te blijven. Het kan namelijk blijken dat uit elkaar gaan tot meer persoonlijk geluk leidt dan bij elkaar blijven.

Concreet gaan we bij relatiecoaching onder andere het volgende na:

Houden jullie nog van elkaar?

Relatiecoaching heeft alleen zin wanneer jullie nog van elkaar houden en dus bereid zijn alles in het werk te stellen de relatie te redden. Het is namelijk niet altijd duidelijk of er nog sprake van liefde. Het is dus belangrijk om dit startpunt eerst helder te hebben.

Wat gaat niet goed?

In eerste instantie is deze vraag gemakkelijk te beantwoorden. Echter, weinigen realiseren zich dat bijna altijd de symptomen worden genoemd. De echte problemen zijn meestal achterliggende (meestal) onuitgesproken oorzaken die deze symptomen tot gevolg hebben.

Wat de achterliggende redenen kunnen zijn

We gaan samen op zoek naar de achterliggende redenen die de uiteindelijke problemen veroorzaken. Hier duiken we naar de kern van de problematiek en lossen het van daaruit op. De symptomen verdwijnen dan vanzelf.

Wat is nodig om de problemen op te lossen

Nadat we hebben vastgesteld wat de achterliggende oorzaken zijn, kunnen we samen afspraken maken over hoe deze oorzaken aan te pakken.

Het aanpassen van gedrag

Wanneer duidelijk is welke aanpak nodig is, is soms gedragsaanpassing nodig om de oorzaken te vermijden. Gedragsaanpassing klinkt inderdaad eng. Hiermee wordt niet bedoeld dat de persoonlijkheid moet worden aangepast. We zijn zoals we zijn. Wat wordt bedoeld is simpelweg een andere manier van dingen doen. Er is een slechte manier om een lekke band te plakken en er is een goede. Wanneer je de goede manier toepast, ben je nog steeds jezelf. is Hiermee zal de aard van de relatie veranderen waardoor jullie beiden weer eruit krijgen waar jullie behoefte aan hebben.

Het traject

Het coachingstraject bestaat uit de volgende fasen:

Contracteren

Hier gaan we na:

  • Wie ik ben.
  • Wat relatiecoaching is.
  • Welke problemen er zijn.
  • Welk einddoel of einddoelen gewenst zijn.
  • Wat ik als coach kan bieden.
  • Hoe lang een sessie duurt.
Onderzoeken

Dit is het hart van het traject. Hier worden de relatieproblemen besproken en de oorzaken geïdentificeerd.

Doelen formuleren

Wanneer we hebben ontdekt wat de oorzaken zijn, wordt het tijd om doelen te formuleren. Een doel is bijvoorbeeld om vertrouwen terug te winnen, of weer een vorm van passie te ervaren. Een doel is een emotionele locatie waar je weer in wilt zijn. Het universeel uiteindelijk doel is dat jullie beiden, weer uit de relatie halen, wat jullie nodig hebben om content en gelukkig te zijn. 

Acties formuleren

Acties leiden tot het behalen van doelen. Deze zijn in de vorm van gemakkelijke opdrachten die jullie zullen uitvoeren om de doelen te behalen. Een activiteit kan ook het lezen van literatuur zijn of simpelweg met elkaar praten op manieren die niet eerder zijn geprobeerd.

Acties uitvoeren

Hier worden de geformuleerde acties in de praktijk gebracht. Hierbij wordt nieuw gedrag aangeleerd dat aansluit op het behalen van de geformuleerde doelen.

Evaluatie

Samen bespreken we de effectiviteit van de acties en wat we hieruit kunnen leren. Uiteindelijk gaan we hiermee door totdat jullie zelf aanvoelen dat jullie relatie weer op de rails is en jullie met het nieuw aangeleerd gedrag of nieuw weergevonden enthousiasme verder kunnen. Wanneer dit het geval is, is het einde van het traject bereikt. We kunnen er natuurlijk ook achter komen dat het niet meer werkt. Het voordeel is dat je nu weet waarom het niet meer werkt, mede omdat je meer inzicht heb in jezelf en de relatie. Deze kennis is essentieel voor de volgende relatie. Wanneer je daaraan toe bent natuurlijk.